On Sai: Esővágy

Ma a magyar scifi írónő On Sai művéről az Esővágyról hoztam egy értékelést. Ez egy novelláskötet, egy kivétellel nincs semmi köze a többi könyvének a történetéhez. Azt az egyet (Scar első bálja) is el lehet olvasni az "eredeti" könyv (a Scar) ismerete nélkül.

Fülszöveg:


Exkluzív válogatás On Sai novelláiból 
Bölcsesség, derű, kínzó önvizsgálat, rakoncátlan, pajkos humor, hatalmas vállalás. 
On Sai világokat alkot számunkra, hogy megkönnyítse létünket a teremtett világban, és hogy ablakokat nyisson világainkra, ajtókat belső útjainkhoz. 
Hol képet kapsz, hol gondolatbonbont, nyugtalanító kérdést; 
hol egy üde ötletet, felszabadító élcet. 
Tizenhárom történet, tizenhárom feledhetetlen élmény, mely elkísér! 
B
oldogan nyújtjuk át számodra, Kedves Olvasó. 
Csemegézz, érezz, érts!

Vélemény:

Imádtam! Az írónő stílusa ellenállhatatlan, vicces, megkapó. Az első novella után azt hittem az összes vicces lesz, de már csak a fülszöveget alapul véve is nagyot tévedtem. Hihetetlenül változatosak voltak, hangulatban, világban, időben, történetben. 

Nem olvastam még antalógiát, de ettől kedvem támadt, kár, hogy az írónő nem írt többet. Nem baj, van még könyve, amit nem olvastam. 


Kedvencem az első(vérfarkas, halál), az ötödik(gyík), a kilencedik(Szenzi), a tizedik(Könyv és film szereplők), és az utolsó volt(Esővágy), ezek voltak a legkevésbbé komolyak és nyomasztóak számomra. De amelyikek azok voltak, így eredendően hátránnyal indítottak nálam, azok is zseniálisak voltak. 


Az illusztrációk gyönyörűek voltak, a borító is. 


A szereplők jól lettek leírva a rövidség ellenére is. 


A történetek izgalmasak, elgondolkodtatók, különlegesek és egyediek. 
Imádtam! Ezzel a könyvvel bevéste magát On Sai a kedvenc íróim közé. 


Ajánlom mindenkinek.

Rövid történetek és vélemények(nincs spoiler):

Jóvágású vérfarkas nősülne 
Vérfarkas összefut a vakációzó halállal és elviszi magával, hogy kiderítse, előző teliholdnál kivel is feküdt össze.
Nagyon vicces, minden egyes mondatán röhögtem és a rövidség ellenére még fordulatok is vannak benne. 
"–Bocsáss meg, uram egy szóra! Vagy süket volt, vagy modortalan, mert tovább bámulta a tavat. –Te vagy a Halál, nem? – kérdeztem a fűben heverő csontkaszára nézve. A Halál a neve hallatán összerezzent. Felállt, és lábujjhegyen el akart lopakodni az erdő felé. –Mit csinálsz? – kérdeztem meglepődve. –Te nem látsz! – vakkantotta bosszúsan osonás közben. –De. –De nem! –De igen. –Akkor sem viszlek el! – mondta mérgesen, és tovább lopakodott, egy karnyújtásnyira tőlem."
Scar első bálja 
 Artúr elintézte, hogy Scar is mehessen a bálba, ahova semmi kedve nincs menni, inkább tanulna a felvételijére, ami kijuttatná a bolygójáról. Viszont muszáj elmennie, így amennyire tudja próbálja jól érezni magát.Ez már annyira nem tetszett, nem volt vicces, inkább komoly és a Scarban se bírtam Artúrt és egy ideig Scart se. A bolygójukat is utálom.
"– Azt hiszem, nem vagy tisztában a helyzetemmel – mondta metsző gúnnyal Dakar, és előretolta a fémlábát az asztal mellett. – Azt hiszem, maga nincs tisztában az én helyzetemmel. Nekem sokkal rosszabb. – A férfi értetlen pillantására Scar drámaian felsóhajtott. – Maga letargikus? Egy negyvenes pasi, akit épp egy fiatal lány akar felkérni? Én bezzeg egy elsőbálos vagyok, akit nemhogy senki nem kér fel, de még egy féllábú fickó is kikosaraz, aki az apja lehetne. – Scar megcsóválta a fejét. – Nincs mese, öngyilkosnak kell lennem."
Hogyan ölne Jung? 
A híres és gazdag szívsebészt megkéri az apja(akitől a praxisát kapta), hogy az ő szívét is műtse meg. Egy egyszerű kis rutinműtét, de a fiú bizonytalan és a gazdagsága, hírneve, szép barátnője ellenére is boldogtalan.
Ez durva volt, nem számítottam rá.
"Sohasem fogom megérteni, miért nem bíznak a gazdagok a gépekben, én előbb feküdnék be egy robot, mint egy kialvatlan kolléga keze alá. Persze ezt nem hangoztatom, bolond lennék, amíg így keresek!"
A mágia ára 
A varázslónak van egy szerelme, de nem lehetnek együtt, mert a lánynak a béna öccséről kell gondoskodnia. A varázsló viszont tud gyógyítani, ugyan csak komoly árért.
A varázslót bírtam. Meglepett a befejezés.
"Fiam, egy nő sosem mondja ki, amit akar. De ha mégis, az így hangzik: szeretsz engem annyira, hogy megtedd értem?"
Az emlékkufár 
Tehetsége építésznő egy férfiakkal teli szakmában. Van férje, viszont egy nap meglátja egy korábbi szerelmét. Mi történne, ha odamenne hozzá? Mi történt volna, ha eredetileg is vele jön össze? Nem kell sokat gondolkodnia rajta, mert megjelenik a Sátán és alkut ajánl.
Ez szörnyen lelombozó volt, de tanulságos és nagyon jól bemutatta a "mi lett volna, ha" veszélyességét.
"– Várjon, van egy ajánlatom! Ebben biztos voltam. A gonosznak mindig van."
Sose szólj be egy varázslónak! 
Mese egy királyfiról, három próbáról és egy beszélő gyíkról.
Nagyon tetszett, az egyik kedvencem lett. Tetszett, hogy a felépítés szokásosan mesés, viszont lett spékelve csavarokkal és olyan dolgokkal, amik egy gyerekmesében nem fordulnának elő. Ribit bírtam, a herceg kis naiv, de azért szimpi.
"– Erős kétségeim vannak kijelentésed igazságtartalmát illetően. Azannya! Ilyen szépen még sose mondták, hogy hazudsz, ócska ribanc."
Ébredés 
Egy asha új démonmestert keres magának, mert az előzőjét megölték. 
Szintén nagyon vicces volt, az asha valamiképpen cuki, mint egy nagyra nőtt gyerek.
"– Démonmestert kell keresnem. Laknak a ti földeteken? – Nem. Az utolsót száz éve vágtuk le, és iskolát építettünk a birtokán- vont vállat Horam.– Iskolát? Az olyan hely, ahol betűk laknak?"
Csak mi, lélekharcosok 
Ez nem tetszett annyira volt benne feketehumor rendesen az a rész tetszett, viszont ez a kiábrándult, világ sorsa nyomja a vállát karakter és történet nem jött be. 
"Ugyan kit zavar egy áhítatosabb pap? Eleve bizarr, hogy valaki egy láthatatlan lénnyel cseveg, miért lenne furcsább, hogy a választ is hallja? Az előbbit a társadalom mégis tolerálja."
Nyolc négyzetméter a világ 
Történet egy szenzoros kádról, aki azt hiszi szerelmes a gazdájába, aki benne szokott fürdeni. Egészen addig, amíg a gazda haza nem hozza a barátnőjét.
Ez volt az egyik kedvencem. Humoros, beteg és nagyon kreatív meg perverz
"Ugyan már! Majd jön más lakó. Mama, te jól tudod, már a negyedik Gazdát szolgálod! – emlékeztette Holo. Igen, de kedvelem Bartot, olyan jó étvágya van! Az első Gazda egy fiatal lány volt. A tervezőmre mondom, csak salátán és joghurton élt! Állandóan letiltotta a rendeléseimet." 
Orkszar- és barackillat 
Egy kis félreértés következtében Budapesten elszabadultak a könyv és film szereplők. Budapestet lezárták, mindennaposak a harcok, csak a kommandódok merészkednek be.
Szintén kedvenc lett hiszen könyv és film karakterek életre keltek! Milyen király ez már! Ez is humoros.
"Orkok? Tíz évet húztam le egy alkoholista férjjel. Nyomás? Két fiút neveltem; a befizetetlen számlák ellenére is este mosolyogtam és meséltem."
Mentsd meg Krisztust! 
A jövőből érkezett ídőkommandó igyekszik megmenteni Jézust, akire idegen fajok fenyegetést jelentenek.
Érdekes volt. Nem lett kedvenc, de tetszett.
"Bármekkora transzcendens hatalmat birtokolt, mégiscsak egy zsidó srác volt. A világról alkotott ismeretei is befogadókészsége emberiek. Beláthatatlan következményekkel járna, ha beszélnénk."
Dajkamese 
Az idézet magáért beszél:
"Egyesült Föld… gyönyörű szavak… és mindezt a női vécéknek köszönhetjük."
Nagyon rövid volt, de az ötlet jó, tetszett.

EsővágyA vak novícia, Ezüst a legerősebb a kolostorban, így rajta múlik lesz-e eső. Ahhoz viszont Ölyvvel a legerősebb varázslóval kell lennie a szertartás során. Viszont a férfi taszítja őt. És ha nincs szenvedély, nincs eső.
Ez az utolsó kedvencem. Imádtam! Ezüst szimpatikus, a történet szenvedélyes és varázslattal átszőtt.
"Áldott legyen a bennem ujjongó mágia, áldott legyen az új nap."
10/10 

Olvasd el! 

Ha kedvet kaptál hozzás megveheted itt: http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/on-sai-esovagy-7626

További könyvek az írónőtől:
Apa, randizhatok egy lovaggal?
Scar 
Lucy
Szürke szobák
Calderon, avagy hullajelölt kerestetik
Calderon, avagy felségáruláshoz bricsesz dukál

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Kiemelt bejegyzés

On Sai: Artúr (Szivárgó sötétség 3.)

Molyos adatlap Sziasztok! Derült égből villámcsapásként tudom, de új blogposzt született! Az első az évben! Tudom, csúnyán elhanyagolta...

Címkék

romantikus értékelés könyv fantasy kedvenc KMK ifjúsági a hónapban olvasott könyveim kritika vörös pöttyös sorozat Blogprojekt booktag havi összegző Sarah J. Maas film kaland Cassandra Clare Arany pöttyös történelem Üvegtrón angol nyelven VII.Könyvmoly Párbaj Árnyvadászok ACOTAR Joss Stirling On Sai kihívás komoly tündérek Harry Potter LOL karácsony lista Book A Sloth Box Leiner Laura Outlander Rubin Pöttyös időutazás manó könyvek scifi Delta Vision J.K.Rowling Lélektársak Maxim Kiadó Summer Forever Projekt móra kiadó vígjáték Agave kiadó Alexandra kiadó Dream válogatás Gabo kiadó Gaura Ágnes Halloween Kedvenc karakterek Kedvenc kiadó Kedvenc író Könyvfesztivál Leigh Bardugo Mini-Könyvklub 7. Tilos az Á könyvek angyalok ikrek krimi thriller trilógia vizek vámpírok zafír pöttyös A Karib-tenger kalózai A varázslók-trilógia Along for the ride Atheneum Borbíró Borbála Colleen Hoover Crystal Debora Geary Erin Morgenstern Fumax Hatalom trilógia Holdbéli krónikák Jennifer L. Armentrout Kaméleon könyvek Kerstin Gier Maggie Stiefvater Magyar vándor Misty Modern boszorkány Phoenix Read-a-thon Richelle Mead Rick Riordan Sarah Dessen Vámpírakadémia borítók cirkusz dan wells disztópia horror karel capek könyvesdoboz városok Álom két keréken Éjszakai cirkusz 100 A különös Wilcox lányok A mobil Anna és a francia csók Cartaphilius Egy ikerpár titkos naplója Egymás szemében Fabrice Colin Főnix Kiadó Gayle Forman Hollófiúk Időfutár Jojo Moyes Kelly Oram Kiera Cass Kiválasztottak Legenda Legszebb könyvborítók Libri London vámpírjai Luxen sorozat Marie Lu Mielőtt megismertelek NA Nyereményjáték Salazar bosszúja Sky Stephen King Szent Johanna Gimi Szivárgó sötétség Szűcs Vanda a lány a vonaton a néma lány az ördög egyetlen barátja beth flynn démonok frankenstein hans rosenfeldt harc a szalamandrákkal izgalmas kass morgan kilenc perc krakatit költészet mary shelley michael hjorth milk and honey mutáció napló nem akarlak megölni nem vagyok sorozatgyilkos nyomozás pablo de santis paula hawkins párizsi rejtély retelling robin cook rossz rupi kaur sebastian bergman spanyol krimi szörnyeteg úr tej és méz vakság vers véres zene